Důležité info k extrémnímu počasí ve Žďáře

Důležité informace k aktuálnímu extrémnímu počasí Aktualizováno - 15. 9. / 12.15 hod.

převzato z: MěÚ Žďár

To nejhorší máme snad za sebou, městské rybníky vydržely a nepřelily se (i díky včasnému upouštění). Obavy z přelití Horňáku se nenaplnily. Pilák i Velké Dářko jdou přes hranu, ale nejde o nijak dramatickou situaci – na Piláku se toto děje standardně, když se upouští Dářko. Situace je napjatá, ale stabilizovaná, bez významných škod.

! Upozornění !

I když se teď může zdát, že je po všem, nadále velmi prosíme a varujeme před nebezpečím tzv. povodňové turistiky. Půda je velmi promáčená, velmi intenzivně hrozí vyvrácení stromů, proto nechoďte do lesů, parků, na naučné stezky a obecně velký pozor všude, kde jsou stromy. Respektujte zákazy vstupu na zapáskovaná místa. Neohrožujte zbytečně své zdraví. Záchranáři mají teď plné ruce práce, nepřidávejme jim další.
Díky všem, kteří dělali ve dne i v noci maximum, abychom minimalizovali škody. Zároveň s lítostí myslíme na všechny jinde v republice, které zasáhla povodeň.

Stav ke 14. 9. kolem 18.00

Dosažen 2. stupeň povodňové aktivity
Relativně klid – voda se rozlévá pouze v loukách nad kurty
Ul. Dvorská – nevybřežuje
Horní rybník – bezpečnostní přeliv je cca 10 cm zatopen, voda je 20 cm pod zavázáním pravého břehu. (Pokud přeteče půjde řízeně Smetanovou ulicí na park U Ivana. V minulosti se tak stalo, voda do nemovitostí nenatékala, bezpečně odtekla ulicí.)
Bránský rybník – celkově situace stabilizovaná, podobná ránu, jen se zvětšily přítoky
Staviště – 90 cm pod bezpečnostním přelivem díky manipulaci
Pilák – cca 40 cm pod bezpečnostním přelivem (střídavě se upouští dle situace, stále se daří regulovat)
Půda je nasycena a probíhá plošný odtok
SHRNUTÍ:
Situace je stabilizovaná, bez významných škod. Obce řeší situaci ve spolupráci s SDH a Městem ZR. Nemáme žádné informace o ohrožení vodních děl.

Velké poděkování patří všem, kteří situaci u nás nebo v regionu řeší – nejenom jednotky hasičů, ale i lidé z povodí, policie, městské policie, správci rybníků ze SATTu, rybáři a sami lidé v obcích. Držme si palce, snad na Vysočině bude noc srážkově méně intenzivní, než se prognózovalo.

Informace od městské jednotky hasičů:

Hasiči města Žďáru nad Sázavou/ Město Žďár nad Sázavou mají zásobu protipovodňových pytlů. Tyto pytle NEPOSKYTUJEME PRO PREVENTIVNÍ ÚČELY! Lidé si musí v takových případech opatřit pytle i písek sami.

Naše město se plošně nenachází v záplavové zóně, proto se na nás nezlobte, že preventivně nevyjdeme vstříc. Protipovodňový materiál je připraven pro rychlý a efektivní zásah v případě nouze.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Žďár nad Sázavou se již delší dobu systematicky připravuje na mimořádné situace spojené s vodními živly. Díky pravidelným cvičením, moderní výbavě a koordinaci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému je jednotka plně připravena poskytnout rychlou a profesionální pomoc v případě nouze.

Děkujeme všem za pochopení a v případě nouze se na nás kdykoliv obraťte. Od dnešního dne budeme až do odvolání hlídat území města, abychom byli schopni rychle a efektivně zasáhnout, kde bude potřeba.

Pro více informací kontaktujte Davida Partla, velitele jednotky sboru dobrovolných hasičů města Žďár nad Sázavou, Telefon: +420 777 019 932; Email: velitel@po-zdarns.cz

Výstrahy k počasí:

aktuálně až do půlnoci z neděle na pondělí platí extrémní stupeň nebezpečí kvůli srážkám
od pátku 13. září (dnes) od 15.00 do odvolání platí extrémní stupeň nebezpečí kvůli povodňovému ohrožení – nechoďte do blízkosti vodních toků, pokud bydlíte v blízkosti vody, sledujte průběžně situaci. Záplavové oblasti ve Žďáře velmi úzce kopírují řeku a neměly by zde hrozit plošné rozlivy.
od pátečních (13. září) 18.00 do nedělního poledne hlásí meteorologové silný vítr – prosíme, nechoďte do lesů, parků, dávejte obecně pozor všude, kde jsou stromy. V kombinaci s podmáčenou půdou může dojít i k vývratům.
městská jednotka hasičů i krizové řízení je v pohotovosti, hasiči dopředu zkontrolovali koryto řeky i jeho okolí a odstranili případné překážky. Preventivně jsou zásobeni materiálem a v případě nouze budou k dispozici.